Четвер, 18.04.2024, 09:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Категорії розділу
Події міста [11]
Події міста Бахмач
Події регіону [2]
Події Бахмацького району
Події сайта [1]
Події нашого сайту міста Бахмач
Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Друзі сайту
Головна » 2014 » Березень » 21 » У Бахмачі звільнилися контролери по газу, бо не захотіли «приписувати куби»
15:16
У Бахмачі звільнилися контролери по газу, бо не захотіли «приписувати куби»
7 лютого дев'ять жінок і один чоловік — контролери Оксана Чечель, Ганна Лиштван, любов Федоряка, Людмила Левчановська, Ірина Новік, Галина Хільчевська, Оксана Ляшенко, Володимир Семеренко, бухгалтер Лариса Рябченко та начальник відділу Любов Ястреб — звільнилися (за згодою сторін) з відділу обліку Бахмацького управління з газопостачання та газифікації. Кажуть, через начальника — 50-річного Миколу Костановського. За їх словами, вони відмовилися накидати (завищувати) абонентам споживання газу. Люди пригнічені і піднесені водночас. Розповідають, що не змогли миритися з несправедливістю. З тим, що керівник чоловік принижує підлеглих жінок. Тому і звільнилися. Незважаючи не те, що не досягли пенсійного віку і у всіх діти. «Після слів: «Плюю на вас» хіба можна з цим керівником працювати?» — питають. Жінки написали на адресу редакції листа.


Володимир Семеренко, Галина Хільчевська, Таїсія Марченко, Любов Ястреб, Любов Федоряка, Віталій Вігерт (майстер, що звільнився в листопаді), Лариса Рябченко, Людмила Левчановська, Ганна Лиштван, Ірина Новік, Оксана Чечель 

«Плював на нас»


— Ми відмовилися виконувати протиправні вказівки керівника, за які ми вже були покарані згідно з актом перевірки ПАТ «Чернігівгаз» від 14 листопада минулого року, та написали службові записки*. Тоді він (Микола Костановський. —- Авт.) зібрав збори колективу. На них сказав: «Можете на мене писати, скаржитися, то я на це плював і плюю на вас». Після цих образ майже вся наша служба, десять чоловік, написали заяви на звільнення. (Для підтвердження жінки вмикають диктофонний запис — на ньому чоловічий голос, що кричить: «Плював!». — Авт.)

На другий день керівник спохватився, що розраховується весь відділ. Почав викликати нас поодинці, щоб залишилися. Враховуючи те, що він топтав і паплюжив нас перед усім колективом, розповідав, що ми все робимо неправомірно та на шкоду всьому колективу, жоден на цю пропозицію не погодився.

Щоб виправдати себе перед обласним керівництвом у тому, що звільнилася вся служба, і там зробив нас злодіями та особами, що не виконують свої прямі обов'язки згідно з посадовими інструкціями. Ні керівництво ПАТ «Чернігівгаз», ні профком не поцікавилися, чому звільнилася вся служба. Більше того, він поданий тепер взірцем для керівників інших районних управлінь, як треба наводити порядок.

Ми згодні, що в роботі можуть бути упущення та недопрацювання з нашого боку, але вони не настільки злодійські, щоб так принижувати нас.

Для того, щоб навчити нас «працювати», він привіз так званих спеціалістів з Талалаївського РГГ, яке підпорядковується Бахмацькому управлінню. Там працюють по тій схемі, якої він вимагав від нас. Спеціаліст Тетяна Савицька запропонувала нам робити так, як роблять вони у Талалаївці з метою уникнути розбалансування газу, тобто відтоків. Найпростіший метод, за її словами, — пільговим категоріям населення ставити споживання по нормі в опалювальний та літній періоди. Але ми цього не зробили. Тому що тут задіяні бюджетні кошти і їх нецільове використання карається законом. Ми б могли шукати захисту в керівництва ПАТ «Чернігівгаз», але ми знаємо, що це не буде мати жодного результату, бо наш керівник перебуває під захистом вказаного керівництва.

«А як скаже начальник, що небо зелене?»

— У нас є щомісячна звітність, — пояснює колишній бухгалтер, 47-річна Лариса Рябченко (решта присутніх її слова підтримують. — Авт.). — У район надходить певна кількість газу. Контролери щомісяця знімають показники лічильника, передають звіти в обласну вищестоящу організацію. Ми повинні «зібрати» газ, який нам відпустили на район. У кінці виходить, що реально газу не вистачає. Бо є його втрати. Вони завжди були. У газопроводах, регуляторах. Його постійно не вистачає. Директор це аргументує тим, що це наші недопрацювання. Не хоче з цим змиритися, що справді є відтоки.

«Ви повинні «аналізувати» куби», — каже. Це, іншими словами, «накинути», але він це називає «аналізувати». Маскує.

— Яка, вважаєте, від цього вигода директору?
— Показати, що він прийшов на це робоче місце, навів порядок і працює без втрат. Премії отримує, — кажуть жінки.
— У нас виникла недостача газу 350 тисяч, — каже бухгалтер. — Він з цим не погодився. «Де хочете, там і дівайте, щоб я цих втрат не бачив». Тобто розкидайте газ по населенню. Ми відмовились. 40% населення користуються пільгами і субсидіями! Може, бабка останні гроші віддає за газ. Для того щоб абоненти не бачили так званого «аналізованого» споживання, яке не відповідає їхнім реальним показникам, за вказівкою керівника при зверненнях абонентів зі скаргами пояснювати все «збоєм у програмі».
Директор зробив нас диверсантами. Сказав секретарю: «Витягайте їх з кабінетів і в актовий зал. Хай сидять». Півтори години сиділи на зборах, як якісь заручники чи злодії. А він нас принижував. Як в школі на лінійці. За що? Стільки проробили. І ночами, і у вихідні... За що і отримали...

Спеціаліст з Талалаївського управління Тетяна Савицька запитує: «Як це ви можете начальника не слухати?».
— А я кажу: «А як начальник скаже, що небо зелене, тоді що?» — каже Ганна Лиштван. — «Я скажу, що воно зелене, — відповідає. — Бо у мене двоє дітей, треба працювати».

Разом з 55-річним контролером Ганною Лиштван зайшла до Миколи та Катерини Іващенків із села Курінь.
— Люди і зараз нам постійно дзвонять, бо не сходиться те, що їм треба платить, з тим, що на лічильнику, — каже Ганна Лиштван.
— Навіть спочатку квитанції не хотіли друкувати, щоб люди цього не помітили. Але книжок на складі не було. Нема куди діватися — роздрукували.
На лічильнику пільговиків (діти війни) Іващенків — 5995,630 куба. Це на 14 березня. А у квитанції на кінець лютого стоїть — 6182.
— Не розумію, як платить? — каже 74-річна Катерина Іващенко.
— Хоч би пенсія три тисячі була, то платила б!

Поставили стільки на лютий, скільки ще в середині березня не використали! — каже Ганна Лиштван.
— Люди не такі багаті, щоб платити наперед. За «нереальні» куби виходять «нереальні» боржники. Хто ж за них схоче платити?
Вони хочуть показати, що ми, контролери, неправильно знімаємо показники. Ставимо менше, ніж на лічильниках. Тому і не збираємо той газ, що треба. Нинішній директор хоче показати, що він кращий за попереднього, якого звільнили якраз за те, що було розбалансування.
У кінці місяця ми «отримуємо» за те, що не зібрали куби. У середині — бо у нас «віртуальні» боржники. Таке терпіти за мізерні зарплати?

«Я собі ніколи не дозволяю» 


Микола Костановський: «Не подобаються вимоги — думайте про подальше перебування» 

— Люди запевняють, що ви змушували їх вносити фіктивні показники, — даю листа начальнику підприємства Миколі Костановському.
— (Сміється) Вони всі звільнилися за власним бажанням. Взагалі, чому я повинен вірити цьому листу, на якій підставі ви задаєте мені запитання? Я вважаю, у своїй роботі виконую все те, що від мене вимагають законодавча база, нормативні акти. Ніхто їх не вмовляв залишитись. Ви перевіряли, чи ці підписи справді тих, хто писав?

— Люди підтверджують, що підписи їхні.
— Зрозуміло... Так що вас цікавить?

— Це правда, що вони пишуть?
— Брехня. Те, що їхня робота випливла, і негаразди, то ви не зрозумієте, і я не повинен пояснювати... Слово «аналіз» говорив. А фіктивних кубів мені не потрібно, і це я заявляв на зборах...

— А чого, на вашу думку, раптом звільнилося десять чоловік, що працювали на підприємстві роками? (Микола Костановський — директор з липня минулого року, до цього був тут же головним інженером. — Авт.).
— У мене думка одна — не захотіли працювати так, як вимагали посадові інструкції. Я не кажу, що вони нічого не робили, але не в повній мірі.

— Які саме обов'язки вони не виконували?
— За підсумками роботи за 2013 рік, тільки Бахмацьке управління не виконало план «відпуск газу населенню». Спожитий газ повинен бути оплачений на 100%. Одне тільки наше управління зібрало 88,9% коштів за відпущений газ по населенню. Всі інші райони області —100 і більше. А збір коштів —це пряма відповідальність контролерів.
На зборах було вказано на недоліки їх роботи при всьому чесному колективі. Через те вони і звільнилися. Справді, я збирав кожного на другий ранок, але не з тим, щоб вмовляти їх залишитися на роботі. А щоб ще раз пояснити свої вимоги. Не подобаються — думайте про своє подальше перебування.
Стосовно талалаївських спеціалістів. Там справді порядок. Люди отримують по 45 відсотків премії і задоволені своєю роботою. А тут більше 10 відсотків не в спромозі заробить.
Щодо «плюю на вас». Колектив чув, як я розмову вів... Я собі ніколи цього не дозволяю з підлеглими. 

— Знайшли людей на місця тих, що звільнилися?
— Три вакансії залишилося.


* Зі службової записки: «24 січня було обійдено 400 чоловік, з них було 200 абонентів по приватному сектору, решта — квартири. По приватному сектору в середньому добавлялося (з розрахунку по 10 кубометрів на день) по 70 кубометрів газу, а по квартирах з розрахунку по 5 кубометрів за день.
...ми відмовляємося заносити не споживані абонентами куби.....
це може вплинути на тарифні перерахунки річного споживання».

Примітка

Є три тарифи — 73 копійки, 1 гривня 10 копійок і 2 гривні 24 копійки. Для того щоб людина користувалася найменшим, у неї повинно бути річне споживання не більше 2500 кубічних метрів газу. Якщо витратить 2501, газ буде вже по 1 гривні 10 копійок. 


Автор: Аліна Сіренко, тижневик «Вісник Ч» №12 (1454), gorod.cn.ua

Категорія: Події міста | Переглядів: 1393 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: